Thema's

Help! Mijn kind gaat naar een (jeugd)werking

Je hebt samen met je kind de beslissing genomen om naar een jeugdbeweging te gaan. Maar hoe ga je daarmee om?, en hoe bereid je jezelf en uw kind het best voor? Je bent blij maar toch ook een beetje angstig omdat je wil dat alles goed zal verlopen.

Hieronder vind je enkele tips van jeugdbewegingen en ouders die hetzelfde meemaakten. Hopelijk helpen deze tips om uzelf en uw kind zo goed mogelijk voor te bereiden.

Tips voor (jeugd)werkingen

Als vereniging is het niet altijd eenvoudig om meteen een goede werkmethode te vinden voor een persoon met ASS. Elk persoon is uniek en heeft dus een individuele begeleiding en aanpassing nodig. Omdat dit zo individueel verschillend is, is het onmogelijk om een kant en- klare methode mee te geven. Daarom werd er aan verschillende ouders bevraagd wat zij belangrijk vinden in de samenwerking tussen jeugdwerking, ouders en hun kinderen. 

Hieronder staan een samenvatting van hun tips in bepaalde situaties.

Wat is ASS

Personen met ASS of autismespectrumstoornissen ervaren dikwijls problemen in het aangaan van sociale interacties, communicatie en verbeelding. Daarnaast treden er ook heel vaak sensorische problemen op. Algemeen zijn er dus problemen op vlak van informatieverwerking.

De vroeger genoemde verschillen in ASS zoals syndroom van Asperger, Rett-syndroom en dergelijke, worden nu onder één overkoepelende term autismespectrumstoornissen (ASS) genoemd.